Bili su tamo i prije rata: Nacistički grob u džungli Amazonije VIDEO

Grob njemačkog naciste duboko u amazonskoj prašumi stoji i danas kao podsjetnik na nacističke planove i namjere.

FOTO: Glas Srpske

Na grobu u jednom brazilskom selu na krstu je nacrtana nacistička svastika i natpis: “Žozef Grajner preminuo je na ovom mjestu od groznice, 2. januara 1936. godine, u službi njemačkoj nauci”.

Mnogo se pisalo o bjekstvu nacističkih zločinaca poslije Drugog svjetskog rata u Južnu Ameriku, međutim nacisti su prije toga krenuli u naučni pohod u amazonsku prašumu.

Od 1935. do 1937. godine, nacistički naučnici i istraživači predvođeni Oto Šulc-Kampfenkelom, probijali su se kroz brazilsku prašumu u blizini granice sa Francuskom Gvajanom. Skupljali su životinjske lobanje, artefakte od urođeničkih plemena, botaničke primjerke i biljžili topografske odlike rijeke Jari.

Njemački istraživači bili su smješteni u blizini plemena Aparaija i istraživali floru i faunu, i proučavali indijansku kulturu.

Tokom pohoda jedan od njemačkih pomoćnika Žozef Grajner je preminuo u džungli, a preživjeli su postavili ogroman krst, i na njega naslikali kukasti krst koji stoji u prašumi i dan danas, piše Sputnjik.

Film koji su naučnici snimili u Brazilu po povratku u Njemačku u bioskopima je postigao velik uspijeh, ali osim filma zoolog Šulc-Kampfenkel došao je na ideju nastanjivanja tog prostora, odnosno osvajanja za potrebe Rajha.

On je osvajački plan je tokom Drugog svjetskog rata predstavio Hajnrihu Himleru, ali plan je ostao neispunjen.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram