BEZ MASKI NA RADNOM MJESTU U Srbiji neće kažnavati poslodavce i radnike koji nemaju zaštitnu opremu

Poslodavci u Srbiji neće biti novčano kažnjeni ako ne nabave zaštitne maske radnicima, a samim tim ni zaposleni neće biti kažnjeni ako na radnom mjestu nemaju masku.

FOTO: srpskainfo.com

Ministartsvo rada neće predlagati nikakvu uredbu koja će opterećivati privredu, već će insistirati da uredbom mora biti podignut nivo lične higijene, kao i higijene radnog prostora, piše Kurir.

Povodom napisa, koji su se ovih dana pojavili, u vezi sa dopunom Uredbe vezane za bezbjednost i zdravlje na radu koja još nije usaglašena, da i dalje stoji to da je lična odgovornost na prvom mjestu, a struka odrešuje mjere u skladu sa situacijom, prenosi Blic.

I dalje važe preporuke, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, po kojoj građani Srbije treba da vode računa o prevenciji i ličnoj higijeni, kao i o održavanju distance.

U skladu sa stavom stručnjaka, koji naglavašavaju da su najbolja zaštita od korona virusa preporuke i objašnjavanje građanima zašto je važno da ih poštuju i time štite sopstveno zdravlje i zdravlje, svojih najbližih, kao i ljudi s kojima su u kontaktu, nikakvog kažnjavanje građana neće biti.

Polazi se od toga, a što je u praksi i potvrđeno, da kažnjavanje nema efekta, već da će pravi efekat imati svijest o tome da je zdravlje najpreče.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram