Bertomeu predložio, klubovi izglasali – kraj sezone u Evroligi, Zvezda ostaje i sledeće godine!

Kako nezvanično saznaje RTS, klubovi Evrolige su podržali prijedlog prvog čovjeka takmičenja Đordija Bertomeua da se sezona u Evroligi, ali i u Evrokupu prekine. Odlučeno je da u narednoj sezoni elitnog takmičenja igra sa istih 18 klubova, što znači da će Crvena zvezda ponovo biti evroligaš.

FOTO: euroleague.net

Naime, na početku "dana de" i odlučujućeg sastanka koji je startovao u 11 časova, Bertomeu je uslijed nemogućnosti da se plan o nastavku sezone sprovede u djelo predložio njeno okončanje.

Upravo takav razvoj događaja predvidjeli smo u opširnoj analizi košarkaške situacije u Evropi objavljenoj prije ravno mjesec dana. 

Veliki uticaj da Katalonac nastupi sa takvim prijedlogom pred predstavnicima 11 klubova sa A licencom imao je i stav igrača koji su protiv nastavljanja sezone, prihvativši činjenicu da postoji veliki rizik od povreda.

Klubovi su potom, prema još nepotvrđenim informacijama, glasajući prihvatili taj prijedlog (navodno su samo Barselona i Makabi bili za igru). 

U saopštenju Evrolige ističe se da je "zdravlje i bezbjednost sportista, navijača, osoblja, partnera i lokalnih zajednica njen prioritet, a da je različita evolucija kovida 19 na različitim teritorijama na kojima se igraju Evroliga i Evrokup onemogućuje i ne garantuje da će svi timovi imati iste uslove i za pripreme i za samo takmičenje, te je jedina pravedna odluka da se takmičenje prekine". 

U skladu sa ranijim saznanjima RTS-a, odluka o prekidu sezone znači da će se ona "ponoviti", odnosno da će istih 18 klubova igrati u Evroligi u sezoni 2020/21, što znači da će Srbiju i region ponovo predstavljati beogradska Crvena zvezda, što je Evroliga i navela u svom saopštenju, gde se Partizan navodi među ista 24 kluba koja će i naredne godine igrati u Evrokupu.

Zvanično je i da ove sezone neće biti šampiona ni u Evroligi ni u Evrokupu, a da će naredna početi prema ranijem planu 1. oktobra, odnosno 30. septembra. 

Medijima je poslata i izjava Đordija Bertomeua, koji je istakao da mu je ova odluka najteža odluka od nastanka lige.

"Bez sumnje, ovo je najteža odluka koju smo morali da donesemo u svojoj 20-godišnjoj istoriji. Iz razloga koji su bili van naše kontrole, bili smo primorani da prekinemo najuspešniju i najuzbudljiviju sezonu u istoriji evropske košarke.

Ovo dolazi nakon dva i po meseca u kojima su svi akteri lige zadržali odlučnost i iscrpeli sve moguće načine pokušavajući da pruže kompletnu i jedinstvenu sezonu našim navijačima, čija je strast pokretačka snaga svih naših napora. To je naša posvećenost i naša strast svake sezone, koja je pala pred silom koja prevazilazi bilo koga, i to nas najviše boli.

Ipak, rekordni podaci koji pokazuju koliko su naši fanovi uživali u dosadašnjim utakmicama daju nam više energije nego ikada pre da počnemo planove za još bolju sezonu 2020/21", poručio je Bertomeu, koji će možda otkriti nešto više o planovima i rešenjima u popodnevnom razgovoru sa medijima.

Podsjetimo, sezona u Evroligi i Evrokupu prekinuta je 12. marta uslijed pandemije koronavirusa.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram