Beograd reagovao: Priština naglavačke da leti iz UEFA i FIFA

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je zabrana meča između fudbalskih klubova Trepče i Crvene zvezde na Kosmetu još jedan dokaz nastojanja Prištine da se Srbija na svaki, pa i na simboličan način, istisne sa KiM, iako je utakmica za cilj imala promociju sporta, a ne bilo kakvu političku poruku.

FOTO: Sputnik / Dejan Simić

„Posle zabrane fudbalskog meča između Trepče i Crvene zvezde, koji je danas trabalo da bude odigran u Zvečanu, Priština mora naglavačke da leti iz UEFA i FIFA, gde joj nikada i nije bilo mesto“, poručio je Đurić u pisanoj izjavi.


Đurić je dodao da su svi u proteklom periodu bili svedoci da je samovoljom i protivpravnim odlukama Prištine, suprotno svim sporazumima o slobodi kretanja i savremenim civilizacijskim vrednostima ulazak na KiM bio zabranjen i političkim zvaničnicima iz Srbije.


Podsetio je da ovo nije prvi put da se sportistima onemogućuje dolazak u južnu srpsku pokrajinu.


„Nastojanjem da instaliraju gvozdenu zavesu između centralne Srbije i naše južne pokrajine, Priština bira put samoizolacije, kao što su Albanci to činili toliko puta u istoriji, ali srpski narod se ne opasuje zidovima i želi da egzistira u otvorenom društvu, onako kako se u savremenoj Evropi danas živi“, naveo je Đurić.


On je podsetio i da je utakmica domaćina Trepče iz Zvečana i beogradske Crvene zvezde trebalo da bude odigrana u skladu sa propozicijama UEFA i FIFA, tako da je Priština danas, agresivnim političkim aktom udarila i na temelje evropskog i svetskog sporta, kao i na vrednosti mira i saradnje koje sport promoviše.


Đurić je poručio da će o tom potezu Prištine, koji ocenjuje kao anticivilizacijski i antievropski, biti obaveštene sve nadležne međunarodne instance, kako bi čitava međunarodna zajednica još jednom imala priliku da vidi da je samoproglašeno Kosovo „crna tačka i ostrvo neuređenosti i haosa na evropskoj mapi“.


Ekspedicija FK Crvena zvezda, koja je danas od 14 sati trebalo da odigra utakmicu Kupa Srbije protiv Trepče u Zvečanu, nije puštena na Kosmet i fudbaleri su se vratili sa administrativnog prelaza Jarinje.


To znači da utakmica danas definitivno neće biti odigrana, pa će taj duel biti igran sutra od 17 sati u Sportskom centru FSS-a u Staroj Pazovi.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram