ANARHIJA U ŠUMAMA: Zašto donositi zakone, kada u sječu može svatko?

Poticaji za poljoprivrednike, sufinanciranje izgradnje i održavanja vodnih objekata ali i problemi u jedinom županijskom poduzeću koje gospodari državnom šumom i šumskim zemljištem kao i prekomjerno tretiranje tla umjetnim gnojivima i pesticidima bile su teme jučerašnje konferencije za medije županijskog ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a Donke Jović.

Oko šuma se “lome koplja”

Međutim, problem u JP Šume HNŽ-a iskristalizirao se kao gorući. Naime, s obzirom na riječi ministra kako se, uz razgovor s partnerima u vlasti (HDZ BiH – SDA), mogu zaposliti radnici svih poduzeća u šumarijama, jednog koje je osnovala Skupština HNŽ-a za gospodarenje državnim šumama (JP Šume HNŽ-a), ali i ostala četiri koja za sada formalno-pravo rade po sumnjivim zakonskim okolnostima, te na koncu poslovati i do tri milijuna KM dobiti, razumljivo je zašto se oko ove problematike “lome koplja” koalicijskih partnera na vlasti.

Ministar Jović rekao je da se radi o naslijeđenom problemu nepostojanja zakona o šumarstvu u HNŽ-u, pa tako i u FBiH, no da je Prijedlog zakona o šumama na Vladi HNŽ-a.

“Ključno pitanje je tko će se koristiti šumama, odnosno, broj poduzeća koji će gospodariti šumama na području HNŽ-a. Postoji nekoliko opcija, a moj prijedlog je da može biti i više poduzeća jer za to postoje uvjeti u ovoj županiji. Ipak, puno smo bliže dogovoru nego prethodnih godina jer ima potencijala. Naime, mi smo radili procjenu i došli do rezultata da imamo potencijala zapošljavanja svih ljudi koji rade u svim poduzećima u šumarijama i da ta, po mogućnosti dva poduzeća, posluju s dobiti i do 3 milijuna KM. Imamo potencijala, možemo zaposliti ljude, samo trebamo pronaći zajednički način”, kazao je Jović.

Jović: Anarhija u šumama

Naime, prije nego se odlukom Skupštine HNŽ-a utemeljilo poduzeće JP Šume HNŽ-a za gospodarenje državnim šumama i šumskim zemljištem, a čijih je 28 djelatnika sedam mjeseci bez plaće, u ovoj županiji djelovala su četiri šumska poduzeća. Danas, je ovo poduzeće jedino legalno na ovom području u županiji.

“I danas sam imao razgovore s predstavnicima JP Šume HNŽ-a koje su pretrpjele neviđeni pritisak. Naime, Federalna inspekcijska uprava zabranila im je rad i nakon više od tri godine, JP Šume HNŽ-a dobile su presudu u svoju korist, ali danas nitko ne odgovara za štetu nanesenu tim ljudima i tom županijskom poduzeću. Oni su jedini legalni i to je još jedan od apsurda”, istaknuo je ministar spominjući i mogućnost objedinjavanja poduzeća, ali s prethodno jasno sumiranim rezultatima poslovanja.

Zbog ovako neuređenog stanja, i dalje se vrši nezakonita sječa šume, pa tako i nepovratno izgubljen šumski fond ali i šteta u županijskom.

“Javna tajna je da na području šumarstva ne samo u našoj županiji nego i u Federaciji postoji anarhija. Svatko radi što hoće i kako hoće i iz tog razloga je nužno donošenje zakona”, zaključio je ministar Jović.

Osim zaključka o skorašnjem rješenju problema, mjerodavni ministar nije dao konkretan odgovor kada će zaposlenici JP Šume HNŽ-a dobiti zaostale plaće te kada će im biti uplaćeni doprinosi.

Piše: V. Soldo, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram