Amerika proširila optužnicu protiv Huaweija

Američka vlada dodala je nove tačke optužnice protiv kineskog tehnološkog proizvođača Huaweija što je dovelo do većeg pogoršanja diplomatskih odnosa između ove dvije zemlje.

FOTO: pixabay.com

Kako piše "CNBC", nova optužnica je podnesena na saveznom sudu u Buoklinu u državi Njujork, gdje se Huawei optužuje za zavjeru zbog kršenja zakona RICO koji se bavi organizovanim kriminalom i reketarenjem te zbog krađe trgovinskih tajni šest američkih tehnoloških kompanija.

Nove tačke optužnice su i navodno djelovanje kompanije u državama koje su pod sankcijama, poput Sjeverne Koreje i Irana.

Huawei, najveći svjetski proizvođač telekomunikacione opreme, prošle godine se proglasio nevinim za optužbu podnesenu u januaru 2019. za bankovnu i telekomunikacionu prevaru, kršenje sankcija protiv Irana i opstruisanje pravosuđa.

Globalni finansijski direktor kompanije Meng Vanžu, uhapšena je u decembru 2018. u Kanadi na temelju te optužnice. Ona smatra da nije kriva te se protivi izručenju.

Huawei i Meng, kćerka osnivača kompanije, u ranijem su slučaju optuženi za pokušaj prevare HSBC-a i drugih banaka tako što su pogrešno predstavili odnos Huaweija s kompanijom koja djeluje u Iranu, prenosi "Klix.ba".

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram