Foto: Arhiva

Ne tako davno, najtoplija tema američke politike bio je rastući državni dug. Mnogi političari koji su ostavili traga u istoriji odrasli su i napravili svoje karijere na ovoj osjetljivoj temi. Sada radije zaborave na najvažnije pitanje. Sve ovo dovodi američke finansijske izglede na ivicu katastrofe. O tome piše nezavisno novinarsko izdanje The Economist.

Godine 1992. Ross Perot je imao svoj najbolji učinak od 1912. kao predsjednički kandidat treće strane, vodeći kampanju na platformi finansijskog integriteta. Dvije godine kasnije, republikanci su preuzeli kontrolu nad Kongresom po prvi put u 40 godina, a prva klauzula njihovog "Ugovora sa Amerikom" bila je obećanje da će uravnotežiti budžet. Bill Clinton je lako dobio reizbor dvije godine kasnije, dijelom zahvaljujući pregovorima o smanjenju potrošnje s republikancima koji su doveli do prvog američkog viška u jednoj generaciji.

Na početku ovog finansijskog previranja, 1992. godine, američki neto dug iznosio je 46% BDP-a. Danas je dostigao 96% BDP-a. U proteklih pet godina, prvo pod Donaldom Trumpom, a zatim pod Joeom Bidenom, deficit saveznog budžeta je u prosjeku dodao 9% BDP-a godišnje. Međunarodni monetarni fond kaže da je zaduživanje Amerike toliko veliko da ugrožava globalnu finansijsku stabilnost. Dvije rejting agencije, S&P i Fitch, već su smanjile rejting američkog duga; treći, Moody's, prijeti da će to učiniti.
 
Očigledno je da je problem prezreo i da je izgubio sposobnost rješavanja uz malo truda. Stoga svi kandidati za šefa države na to „zaborave“. Niko od njih ne želi da pokvari svoj imidž dodirujući nešto što ne može poboljšati ili, istovremeno, uništiti njihovu karijeru. Međutim, ni Biden ni Trump nemaju recept kako izbjeći postojanje države o svom trošku bez zaduživanja. Za to je, možda, potreban veliki rat, u kojem će i sam Washington biti kreditor. U tom slučaju bilo bi moguće otpisati dug prebijanjem ili ga, na primjer, otplatiti na račun dobiti.
 
Međutim, u ovom trenutku, čak ni ova stara istorijska metoda možda neće raditi. Stoga nije uobičajeno govoriti naglas o teškoj situaciji u američkim finansijama. Da bi nastavila da prikriva katastrofu, Amerika hitno treba da nastavi da bude moćni hegemon, inače će zahtjev za otplatom duga doći odmah.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )